U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Delen via sociale media

Poka Yoke

Gepost 2019/07/30

In 2016 mocht ik met een aantal collega's, na het winnen van de Nationale Lean-award 2015, een week op leanreis naar Japan. Dat was een bijzondere ervaring. Onder begeleiding van Tim Wolput ("onze man in Japan" volgens LCG) hebben we diverse bedrijven bezocht in Tokyo en natuurlijk ook in Nagoya waar Toyota is gevestigd.

De laatste dag hadden we vrijaf om Tokyo te verkennen. Samen met een collega heb ik die dag besteed aan het bezoeken van het Tokyo Metropolitan Government Building, de tempel Meiji Shrine, Shibuya crossing en Shinjuku Gyoen National Garden. Onderweg liepen we langs een brandweerkazerne en met ons hoofd nog volop in de leanmodus viel ons een detail op bij de brandweerauto's die ons nieuwsgierig maakte.

Wat bleek bij navraag: De kazerne stond aan een drukke weg die iets lager lag dan waar de brandweerauto's paraat stonden om uit te rukken. Het was al eens voorgekomen dat een wagen spontaan de weg opgerold was. Om dat te voorkomen gebruikten ze blokken voor de wielen. De bedoeling was dat wanneer ze moesten uitrukken dat dan de bijrijder het blok zou verwijderen. Je raad het al, dat ging wel eens mis waardoor kostbare tijd verloren ging om alsnog het blok te verwijderen.

Dat kon dus beter en dan kun je meerdere oplossingen bedenken zoals bijvoorbeeld een systeem dat automatisch in de grond zakt maar dat is vrij prijzig en als het weigert verlies je nog meer tijd. Ze bedachten een simpele maar zeer doeltreffende oplossing. Aan het blok werd een touw met haak gemonteerd en de haak werd aan de deurkruk gehangen. Dat kan nu niet meer fout gaan. Elke keer wanneer er uitgerukt dient te worden grijpt de bijrijder naar de deurkruk om in te stappen en treft dan het koord aan. Met één ferme ruk wordt het blok voor het wiel weggetrokken en kan de brandweerauto ongehinderd uitrukken. Een typisch geval van Poka Yoke, het voorkomen van onbedoelde fouten.

Poka Yoke bij brandweer in TokyoPoka Yoke bij brandweer in Tokyo

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?