U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Delen via sociale media

Mijn naam is Harry van der Veen en ik ben als Lean Adviseur werkzaam bij het Kadaster. In 2009 werd ik Sr-Topograaf nadat ik 20 jaar actief was als Topograaf bij eerst De Topografische Dienst in Emmen en later, na een fusie, bij Kadaster Geo-Informatie, die nu in Zwolle is gevestigd.

Bij Geo-Informatie wordt al meer dan 200 jaar de Nederlandse militaire stafkaart geactualiseerd. In de begintijd met een actualiteit van pakweg 30 jaar voor heel Nederland. Door technische verbeteringen en digitalisering was dat begin 2000 nog iedere 7 jaar.

Nadat we rond 2005 ons hele productieproces hadden gedigitaliseerd ontstonden er gaandeweg problemen met de belasting van de database; deze kon het grote aantal openstaande versies van in bewerking zijnde kaartbladen niet behappen en liep regelmatig vast. De doorlooptijd per versie lag rond de 4 maanden.

In 2010 heeft Geo-Informatie besloten het productieproces te verbeteren met behulp van Lean. Met name het creatieve deel van visualisatie van de productie en de voortgang had direct mijn belangstelling. Na de kick-off door de directie zijn we aan de slag gegaan met de inrichting van de obeya-ruimte en herinrichting van de processen.

Inmiddels zijn we 8 jaar verder. In de tussentijd ben ik als Lean-ambassadeur, na het winnen van de Nationale Leanaward in 2015 (uitgeschreven door de Lean Consultancy Group), o.a. bij Toyota in Japan geweest, heb ik mijn LeanSixSigma Black Belt behaald en een post-HBO diploma in Proces-, Kwaliteit- en Verandermanagement afgerond.

De doorlooptijd van een versie is inmiddels teruggebracht naar 16 dagen en de actualiteitscyclus is nu 1 jaar. Dit tot grote tevredenheid van onze klanten, want daar doen we het tenslotte allemaal voor!

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?